Economia României ar putea câștiga un plus de competitivitate ca urmare a transformării digitale. În prezent, există importante fonduri europene care stimulează adoptarea de noi tehnologii, atât în cadrul administrației publice, cât și în cadrul companiilor. Cu ajutorul acestor bani, companiile românești ar putea crește valoarea adăugată pe care o produc, își pot reduce costurile și pot contribui la creșterea economică.
Transformarea digitală a societății românești implică trei aspecte, spun specialiștii. Primul este cel fizic. Astfel, companiile utilizează computere, dar și brațe robotice, drone sau alte dispozitive inteligente. Cel de-al doilea aspect este cel cognitiv. Digitalizarea permite analize tot mai sofisticate a datelor utilizate în luarea deciziilor. În fine, cel de-al treilea aspect este cel cultural. Practic, oamenii învață că trebuie să lucreze alături de mașinării inteligente, care cresc eficiența muncii. Astfel, prin transformarea digitală este reimaginată utilizarea tehnologiei, a oamenilor și a proceselor, pentru a dezvolta administrația sau companiile. Din acest motiv au apărut aplicații care gestionează apartamente, hoteluri sau mașini și care fac, uneori, profit mai mare decât proprietarii acestor active, spune fondatorul unei companii de software, Bogdan Herea.
Adoptarea noilor tehnologii stimulează creșterea economică, deoarece resursele sunt folosite mai eficient, spune președintele clusterului Cluj IT, Stelian Brad.
Transformarea digitală presupune și dezvoltarea unui ecosistem de aplicații și programe informatice, creșterea capacității de rețea, dezvoltarea Inteligenței Artificiale, stimularea învățării automate, crearea de soluții pentru realitatea augmentată sau pentru realitatea virtuală, dar și pentru Internet of Things sau pentru cloud. România are capacitatea de a gestiona cu succes această tranziție, spun autoritățile. În ultimii cinci ani, numărul de specialiști IT din România a crescut de la 140.000 la 200.000, iar în prezent țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de IT-ști la mia de locuitori. Din această perspectivă, România se află pe locul 6 în lume. Transformarea digitală are capacitatea de a stimula creșterea economiei românești cu până la 2 la sută pe an, pentru următorul deceniu.